
Personalitatea
Cum descopăr cine sunt?




E un adevărat talent să ai relații sociale de succes și să știi cum să le întreții. Mai mult, ca adolescent, ai nevoie să fii înconjurat de prieteni, să faci parte dintr-un grup și să știi că ești acceptat și apreciat. Toate acestea înseamnă să ai o viață socială.
INTELIGENȚA SOCIALĂ
Înseamnă să dai dovadă de înțelepciune în relațiile cu alții. Implică înțelegerea și compasiunea pentru semenul tău și preocupare pentru binele societății. Măsura în care te ințelegi cu cei din jur determină gradul de inteligență socială. De asta depinde, în mare parte, succesul tău în viață.
Când ești inteligent social, poți să-i înțelegi și să-i apreciezi pe cei care-i întâlnești, să pricepi ce îi motivează, ce nevoi au și să-i faci să se simtă nestingheriți în prezența ta. Dacă reușești să fii așa, o să-ți caute mulți compania. Deprinderile sociale te ajută în relații, la școală și - mai târziu - la serviciu. Succesul în relațiile cu oamenii îți înbunătățește viața, îți dă încredere în tine, îți servește să comunici mai bine și să fii mai activ social.
Tinerii inteligenți social
-
înțeleg bine gîndurile, sentimentele, emoțiile și intențiile altora;
-
sunt abili;
-
cunosc regulile și normele relațiilor sociale noi;
-
se adaptează ușor la situații sociale noi;
-
sunt sensibili la nevoile și dorințele sltor persoane (sunt empatici);
-
conversează și ascultă foarte bine;
-
stabilesc legături de succes;
Dacă ai relații interpersonale de calitate și tinzi să-i înțelegi și să-i asculți pe ceilalți, ești mai repede acceptat și mai plăcut. La fel, dacă arați că ești fericit, mulțumit, zâmbești, ești optimist, entuzias, râzi și iubești oamenii și viața. Aceste abilități sunt vitale, dacă vrei să avansezi și să te bucuri de viață. Pentru dezvoltarea acestor deprinderi sociale creierul este solicitat intens.
Succesul în carieră derivă doar în procent de 6% din inteligența cognitivă (a cunoașterii) și 27% din inteligența emoțională și cea socială, care determină performanța. Companiile și organizațiile tind să aleagă dintre candidații cu aceeași pregătire profesională, pe cei mai plăcuți social.
Inteligența socială este deseori mai de valoare decât cea intelectuală, manifestându-se și prin bune maniere; de aceea, încearcă să o dezvolți.
