
Personalitatea
Cum descopăr cine sunt?



CE SUNT EMOȚIILE ȘI SENTIMENTELE

Emoțiile sunt stări afective de scurtă durată, plăcute sau neplăcute, pe care, în mare măsură, le putem controla, în mod conștient. Ele sunt îndreptate către persoane, obiecte sau activități ( ți-e frică de o anumită situație, te înfurie o întâmplare, simți simpatie pentru o anumită persoană și ești bucuros să o întâlnești etc...). Emoțiile sunt diferite față de gândire și voință. Răspunsul emoțional la o anumită situație poate fi învățat ( învățare afectivă).
Sentimentele sunt trăiri afective intense, de durată mai lungă decât emoțiile și relativ stabile, de ex.: dragostea, gelozia, recunoștința, invidia, admirația. Sentimentele se nasc din emoții, prin repetare, stabilizare în timp și generalizare. Datorită stabilității lor, putem anticipa conduita afectivă a unei persoane: Adina este geloasă, îndrăgostită etc. Sentimentele sunt produse de ceea ce simti, sau le poti modela, prin gândire motivație și voință Ești întotdeauna conștient de sentimentele tale (iubire, supărare). Ai sentimente intelectuale (curiozitate, mirare, îndoială), estetice (admiratie, trăită în fata frumosului, extaz), sau morale (datorie, patriotism).
Emoțiile și sentimentele, deși se ''întâmplă'' în interiorul nostru, la nivelul psihicului, pot fi "văzute", "citite", "sesizate", pentru că sunt exteriorizate, prin expresii emoționale:
- mimică, modificări ale feței: poziția spâncenelor, mișcările buzelor;
- pantonimă: ținută, mers, râs, plâns, gesturi;
- modificări ale ritmului respirației, bătăilor inimii, paloare, însușire, tremurături, transpirație, gol în stomac.
Emoțiile ne pot controla și pot influența modul în care ne trăim viața (Unii beau "să uite", sau consumă droguri, pentru a fi admirați de gașcă sau de prieteni).
Nu poți controla în întregime ceea ce simți, dar poți controla modul în care reacționezi la emoții.
Emoțiile și sentimentele, ca frica, dragostea și supărarea, diferă de la o persoană la alta, deci sunt personalizate.
IMPORTANȚA EMOȚIILOR
Atât emoțiile cât și sentimentele au un rol foarte important pentru sănătate, fericire și relațiile cu alții. Îți va fi de mare folos dacă vei reuși să-ți înțelegi propriile emoții, pentru ca vei fi capabil să înțelegi și ce simt altții.
Emoțiile influențează tot ce faci și ce se întâmpla în jurul tău, cum gândești și cum te simți. Inteligența emoțională are un rol foarte important în ceea ce reușești în viata, succesul și fericirea nu depind numai de coeficientul de inteligență și abilitatea de a cunoaște. Începând cu copilăria, când înveți să te adaptezi la cele din jur, vei începe să-ți formezi și emoțiile.
Din nefericire, în zilele noastre, educația emoțională a copiilor și adolescenților este lăsată la voia întâmplării; școala bazată pe rațiune pune puțin accent pe stările emoționale, atât timp cât ordinea și disciplina nu sunt afectate. Inteligența nu are nimic de-a face cu viața emoționala, unii profesori ignorând total emoțiile copiilor.
SĂNĂTATEA EMOȚIONALĂ
Ești sănătos emoțional când:
-
îți controlezi gândurile, emoțiile și comportamentul;
-
ai o părere bună despre tine;
-
nu te lași învins de greutăți și încerci să le rezolvi;
-
te împrietenești ușor.
PANORAMA EMOȚIILOR
Chipul tău reflectă de multe ori ceea ce simți și ce emoții ai. Pentru a înțelege cum ți se oglindește pe față ceea ce simți, privește-te în oglindă și mimează aceste stari.




Ai reușit să le mimezi? În ce proporție? Crezi că, dacă cineva te-ar privi, i-ar fi ușor să recunoască ce stare afectivă ai mimat? Vrei să încerci?
INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ
Inteligența este capacitatea de gândire care ne permite să căpătăm cunoștințe, să învățăm și să rezolvăm probleme. Inteligența emoțională este capacitatea de a recunoaște, a exprima, a stăpâni emoțiile și genera sentimente, atunci când ele facilitează gândirea.
Inteligența emoțională te poate ajuta:
-
să-i înțelegi pe alții;
-
să ai succes în prietenie și căsnicie;
-
în dezvoltare carierei;
-
să știi să muncești în echipă;
-
să fii un bun manager.
DIFERENȚE EMOȚIONALE ÎNTRE BĂIEȚI ȘI FETE
Fetele sunt mai emotive decât băieții, nu numai din cauza diferențelor în structura creierului și a hormonilor, dar și din cauza modului în care sunt educate acasă și la școală. Societatea încurajează dezvoltarea emoțională a fetelor și o descurajează pe cea a băieților. Deși băieții sunt sensibili, ei sunt adesea tratați ca și cum nu ar fi așa. În consecință, mulți dintre ei acționează ca și cum nu ar avea emoții.